|
Opeethypotheek of reverse mortgage
Basisidee van de opeethypotheek
OPMERKING VOORAF: wij kunnen dit product niet langer aanbieden en onderstaande tekst is dan ook louter informatief.
Wat we wel kunnen aanbieden zijn gewone hypothecaire kredieten aan senioren tot de leeftijd van 90.
Een overzicht van de tarieven vindt u hier.
De basisidee bij een opeethypotheek, omgekeerde hypotheek of reverse mortgage is dat de waarde van een reeds afbetaalde woning gebruikt wordt om er een hypotheeklening op af te sluiten.
Essentieel verschil met klassiek woonkrediet is dat je hier dus geen lening aangaat om een huis te kopen, maar dat je al een volledig afbetaald huis hebt en leent om met het geleende geld iets anders te doen.
Gradaties opeethypotheken
- Men betaalt het geleende kapitaal + intrest maandelijks terug over een bepaalde looptijd (net zoals bij een klassiek krediet)
- Men betaalt enkel maandelijks intrest. Het kapitaal wordt ineens op een bepaalde einddatum terugbetaald
- Men betaalt maandelijks niets. Het kapitaal + gecumuleerde intrest wordt ineens op een bepaalde einddatum terugbetaald
- Men betaalt maandelijks niets en er is ook geen einddatum. Het kapitaal + gecumuleerde intrest wordt ineens terugbetaald bij overlijden van de kredietnemer en na verkoop van de woning
Deze gradaties maken meteen duidelijk dat er niet één alomvattende definitie is voor de omgekeerde hypotheek en dat binnen die gradaties nog sterk onderscheid gemaakt kan worden al naargelang het krediet met of zonder schuldsaldoverzekering dient afgesloten te worden en al naargelang de einddatum.
Doelgroep
- Senioren: zij hebben vaak een waardevolle afbetaalde woning en wensen een aanvulling op hun pensioeninkomen
- Medioren: zij anticiperen op te verwachten grote toekomstige inkomsten (groepsverzekering, erfenis, verkoop bedrijf, verkoop woning, ... )
Ongetwijfeld is de omgekeerde hypotheek nuttig in welbepaalde situaties, maar er zijn ook gevaren die kunnen leiden tot het (te vroege) verlies van woning. Het concept zorgt ook voor wrevel met erfgenamen aangezien zij vaak een met schuld belaste woning erven.
In landen zoals de VS zijn omgekeerde hypotheken reeds gemeengoed. In België zoekt men nog naar een wettelijke omkadering ter bescherming van de ontlener.
Wettelijk kader
In België dient hypothecair krediet aan particulieren tot op heden een onroerend doel te hebben, waarbij dit laatste slaat op het kopen, het bouwen en verbouwen en het behouden van een onroerend goed.
Deze laatste omschrijving, het behouden van onroerend goed, laat ruimte voor geldbestemmingen zoals het terugbetalen en groeperen van openstaande schulden (ook consumentenkredieten), belastingen, successierechten, etc. wanneer deze anders zouden leiden tot een verkoop van de woning, al is het duidelijk dat dit geval per geval geëvalueerd dient te worden.
Voor zelfstandigen en vennootschappen geldt deze beperking van doel overigens niet wanneer het krediet beroepsmatig van aard is.
Een zuivere omgekeerde hypotheek met louter consumptief doel (waarbij dus geen kredieten overgenomen worden) kan op heden nog niet verleend worden door een Belgische kredietgever.
Evenwel laat het vrije verkeer van goederen en diensten binnen Europa toe dat u via een Nederlandse bank een krediet onderschrijft, alwaar de wetgeving terzake soepeler is en een niet-onroerend doel wèl kan.
Home
|